Zelf je wordpress onderhoud doen? Dat kan.

We geven je hieronder een (beknopt) overzicht van wat je moet doen en waar je moet op letten.

Dagelijks onderhoud

Controleren of de site online is

Zorg ervoor dat je dagelijks controleert of je site wel online is en bereikbaar. Dat kan je manueel doen, maar je kan deze taak ook automatiseren. Er bestaan online tools die je kunnen verwittigen wanneer je site offline is of niet bereikbaar is. Uptimerobot is een van die (gratis) tools. Maak een gratis account, voeg je website-URL toe en stel in hoe en wanneer je wil verwittigd worden als je site offline is.

Controleren beveiliging

Is je site nog veilig? Ondanks alle maatregelen die je moet nemen om je site veilig te houden, moet je toch regelmatig controleren of er beveiligingsproblemen zijn: daarvoor kan je je logfiles bekijken om te zien of er geen (spam)bots zijn die je site constant onder vuur houden. Met een goede beveiligingsplugin kan je al heel wat vermijden en met de logfiles heb je een extra tool om te zien wie aan de deur staat te kloppen. Ongenode gasten kan je blokkeren op website niveau of op server niveau.

Website & database back-ups

Als het toch misloopt, moet je kunnen terugvallen op een back-up. Daarvoor neem je best regelmatig back-ups van je volledig website en database. Zeker als je regelmatig nieuwe content post, is het belangrijk om een recente back-up te hebben van jouw database. Updraftplus is een back-up plug-in die je kan helpen om je back-ups bij te houden.

Wekelijkse onderhoudstaken

Plug-in / thema updates

Je WordPress site heeft steeds een thema en vaak ook een aantal plug-ins. Het is van belang om deze bestanden up-to-date te houden. Het is één van de stappen die zorgen voor een veilige site. Plug-ins die niet up-to-date zijn kunnen ervoor zorgen dat hackers je site via een achterpoortje kunnen benaderen. Het is ook niet omdat je geen updatemelding krijgt in Wordpress dat je plug-ins dan veilig zijn: veel plug-ins zijn gratis te downloaden van het Wordpress platform, een ontwikkelaar heeft ooit deze plug-in gemaakt, maar als hij ophoudt met de plug-in up-to-date te houden met nieuwe Wordpress versies, dan krijg je ook geen melding meer dat er een update is. Vermijd dus om plug-ins te gebruiken die niet meer worden onderhouden en vervang ze door een alternatief dat wel wordt onderhouden. Vraag je ook af of de plug-in echt nodig is en of er geen andere manier is om de functionaliteit toe te voegen op je website. 

Voordat je plug-ins en websites ‘zomaar’ gaat updaten, neem je ook best een back-up van alle plug-ins en thema’s: als je na de update merkt dat er iets niet meer werkt, kan je steeds terug naar de vorige versie.

Als je echt volledig zeker wil zijn dat je geen foutmeldingen krijgt op je site, dan is de beste methode om een zogenaamde staging versie van je site te maken. In deze kopie van je site, kan je aanpassingen en updates eerst uittesten zonder gevolgen voor je live website. Als alles werkt, kan je de gegevens van de staging versie naar je live versie ‘pushen’. Vraag even na bij je hosting bedrijf of deze functionaliteit beschikbaar is in jouw hosting pakket. Graffic Traffic host het merendeel van de sites bij Cloudways en Siteground. Cloudways heeft een staging optie op alle hosting pakketten. SiteGround biedt deze optie onder andere op GrowBig en GoGeek hosting.

Malware-scans

Je kan je site best ook scannen op Malware. Als er toch ongewenst bezoek in je site geraakt, hoeft deze onverlaat je site nog niet meteen volledig plat te gooien of te blokkeren. Het gebeurt dat hackers je site gebruiken om malware te installeren, die bijvoorbeeld links naar andere sites in jouw content plaatst. Om dit te vermijden doe je best regelmatig een malware scan, om te zien of er geen code of scripts zijn toegevoegd aan jouw site. Dit kan je via een beveiligingsplugin (zoals Wordfence of Sucuri) laten doen. Vaak gebeurt dit ook meteen bij je hosting die deze controle voor hun rekening nemen. Vraag het na en indien dat niet het geval is, doe het dan zeker zelf!

Visuele inspectie

Na updates van plug-ins en thema’s kijk je best na of alles er nog uitziet zoals het was. Maar doe dit ook gewoon regelmatig zelf, ook zonder dat er updates gebeurd zijn. Je doet dit in een browser waar je site niet in het cachegeheugen zit (of maak het cachegeheugen leeg)

Maandelijkse taken

Monitoren bezoekersverkeer

Het is de bedoeling dat je site (zo veel mogelijk) bezocht wordt. En dat weet je door je bezoekers te meten. Dat kan je doen met (de bekendste) Google Analytics. Weet je niet hoe daaraan te beginnen? Contacteer mij dan voor advies.

Google Analytics kan nogal overweldigend zijn met al zijn  mogelijkheden. Wil je enkel een beetje zicht behouden op hoeveel bezoekers er op welke pagina of post komen, dan kan je ook eenvoudig starten met Microanalytics wat in vergelijking met Google Analytics veel beperkter is, maar een stuk privacyvriendelijker.

Database opschonen

Regelmatig je database opruimen is ook belangrijk. Maak je veel revisies van je berichten en pagina’s dan kan dit gaan aandikken in je database. Een regelmatige opruiming van de database helpt om deze vlot te laten werken, zodat ook je site op termijn niet traag wordt. Je database opruimen kan vanuit je control panel of dashboard van je hosting. Of rechtstreeks in Wordpress met een ‘database optimizer’. Zorg altijd voor een back-up van je database voor je ze opruimt. Verwijder ook de achtergebleven tabellen van verwijderde plug-ins, die alleen maar ruimte opslorpen en niet meer gebruikt worden. 

Testen laadtijd

Test of je site nog zo snel is als je zou willen. Je raadt het nooit, maar ook daarvoor bestaan (gratis) tools: GT Metrix laat je toe je paginasnelheid te meten en een geeft een overzicht van waar het beter kan. Verder heb je ook nog Pingdom en Webpagetest die beide ongeveer hetzelfde doen. Webpagetest heeft iets meer mogelijkheden.

Gebroken hyperlinks detecteren

Links die niet meer werken op je site zijn vervelend en kunnen er ook toe leiden dat je Google ranking daalt. Controleer dus regelmatig of alle links naar interne en externe pagina’s nog werken. Als je zoekt naar een tool bestaat er de Broken Link Checker plug-in. Ik raad aan om deze enkel te activeren om manueel te checken of links verbroken zijn. Je kan het automatiseren en je laten verwittigen als er een link niet meer werkt, maar de plug-in gebruikt ook processorkracht van je server, waardoor je site kan vertragen. 

Foutmeldingen (404)

Foutmeldingen op je site zijn vervelend: pagina’s die niet bereikbaar zijn of niet meer bestaan kunnen er voor zorgen dat bezoeker terug weggaan van je site. Zorg er dus voor dat, als je een pagina of artikel verwijderd van je site, dat de link dan ofwel doorverwijst naar een nieuwe of andere pagina, of dat je op zijn minst aangeeft dat de content definitief of tijdelijk verwijderd is door een 301 (“we zijn definitief verhuisd”) of 302 (“we zijn tijdelijk verhuisd”) code mee te geven. 

Foutmeldingen zoals 404 error kan je ook opslaan, zodat je kan zien waarom deze fout werd gegenereerd. Als iemand bijvoorbeeld een zoekterm ingeeft die een 404 fout genereert, dan kan je er voor zorgen dat er in de toekomst wel een resultaat te vinden is; door bijvoorbeeld een nieuwe blog te schrijven.