wordpress optimalisatie

Een workout voor je website

Je hebt al een WordPress website of je hebt er ooit een laten bouwen, maar je merkt dat de site traag laadt of dat er bepaalde items op je website niet meer werken? Dan is het tijd om je site te optimaliseren. Dit zijn alvast 5 stappen die je zelf kan zetten om je site te verbeteren.

Stap 0: Backup of staging-site

Vooraleer je begint met aanpassingen te maken op je website —en zeker als je in de database gaat werken— maak dan altijd eerst een volledige backup van je site. Nog beter: dupliceer je site en maak eerst de aanpassingen op de zogenaamde staging-website. Zo kan je zien wat de gevolgen zijn op de frontend van je site, zonder dat ze je live site om zeep helpen. Je live website blijft zo steeds werken en nadien kan je de bestaande site vervangen door je duplicaat. (hou dan er dan wel rekening mee dat je nieuwe content die intussen je op de live site hebt toegevoegd moet kopiëren naar de clone, vooraleer je deze gebruikt als nieuwe site)

Stap 1: Controleer en update je WordPress-thema en plugins

Een van de belangrijkste stappen bij het optimaliseren van je WordPress-website is het controleren en bijwerken van je thema en plugins. Verouderde thema’s en plugins kunnen zorgen voor traagheid en compatibiliteitsproblemen. Ga naar het gedeelte ‘Themes’ en ‘Plugins’ in je WordPress-beheerdersdashboard en controleer of er updates beschikbaar zijn. Werk ze regelmatig bij om ervoor te zorgen dat je website soepel blijft draaien.

Stap 2: Comprimeer en optimaliseer afbeeldingen

Afbeeldingen zijn vaak de grootste boosdoeners als het gaat om trage laadtijden van een website. Het is belangrijk om afbeeldingen te comprimeren en te optimaliseren voordat je ze uploadt naar je WordPress-website. Gebruik een afbeeldingscompressie-tool of een plugin om de bestandsgrootte van je afbeeldingen te verkleinen zonder al te veel kwaliteitsverlies. Dit zal de laadtijd van je website aanzienlijk verbeteren.

Stap 3: Maak gebruik van caching

Caching is een techniek waarmee statische versies van je webpagina’s worden opgeslagen, zodat ze sneller kunnen worden geladen wanneer bezoekers je website bezoeken. Er zijn verschillende caching-plugins beschikbaar voor WordPress, zoals WP Rocket en WP Super Cache. Zit je site op Siteground gehost, dan kan je de Siteground Optimizer plugin gebruiken. Gebruik je Cloudways als hosting? Kijk dan eens naar de Breeze plugin, die optimaal werkt voor je op Cloudways gehoste site. Configureer je gekozen plugin volgens de aanbevolen instellingen. Dit zal de laadtijd van je website aanzienlijk verkorten.

Stap 4: Optimaliseer je database

De database van je WordPress-website kan na verloop van tijd vol raken met onnodige gegevens, zoals spamreacties, verwijderde berichten en oude revisies. Dit kan de prestaties van je website beïnvloeden. Je kan een database-optimalisatieplugin gebruiken, zoals WP-Optimize, om je database op te schonen en te optimaliseren. Kijk even na of deze functie ook al niet in je caching plugin verweven zit: dat spaart alweer een plugin om te onderhouden. Het opruimen van je database zal de laadtijd van je website verbeteren en de algehele prestaties optimaliseren.

Stap 5: Gebruik een caching-plugin voor JavaScript en CSS

JavaScript- en CSS-bestanden kunnen ook bijdragen aan trage laadtijden van je website. Door ze te combineren en te minifyen, kun je de bestandsgrootte verkleinen en de laadtijd verbeteren. Er zijn verschillende caching-plugins beschikbaar die deze functionaliteit bieden, zoals het eerder vermelde WP Rocket en Breeze. Heb je je domeinnaam toegevoegd aan Cloudflare? Dan kan je meteen daar minification activeren zodat dit niet hoeft te gebeuren op je eigen server. Let er in ieder geval op dat je de minify functie slechts op 1 plaats gebruikt, in je specifieke minify plugin, in je cache plugin of op Cloudflare. Meerdere malen activeren levert niets op.

Conclusie

Het optimaliseren van je WordPress-website is essentieel om een snelle laadtijd en een goede gebruikerservaring te garanderen. Door regelmatig je thema en plugins bij te werken, afbeeldingen te comprimeren, caching te gebruiken, je database te optimaliseren en JavaScript- en CSS-bestanden te combineren en te minifyen, kun je je website aanzienlijk verbeteren. Volg deze 5 stappen en geniet van een geoptimaliseerde WordPress-website.